Manastirea Marcus        Asociatia de Binefacere "Sf. Iustina"       Imagini Manastire

<<Mai, voi nu aveti idee ce loc este asta! Asta e un loc sfant. Vor canta ingerii din cer aici, caci e sfintenie mare...>>

                                                                   Parintele Arsenie Boca

 

email@manastirea-marcus.com    tel/fax:0267/375624 0267375651   Loc. Marcus , jud. Covasna

Articole / Materiale despre Manastirea Marcus

Iarna, la Manastirea Marcus

"...Nicaieri, iarna nu e mai grea si mai adevarata ca la Marcus, in depresiunea Covasnei. Ridicata pe culmea unui deal ciudat si stingher, manastirea pare stapana absoluta a frigului si a incremenirii arctice din jur. E o manastire simpla si fara zorzoane, invelita discret numai in nuante de alb - alb de gheata, de var proaspat, de lapte si lumina. Undeva, in adanc, sub omatul rece si zgrunturos, sta ascunsa temelia vechii manastiri, distrusa candva de tunurile lui Bucow..."

                                                                                                                                                                          Cititi Articolul intreg din Formula As

 

"...Satenii isi amintesc si azi vremurile cand parintele Arsenie venea noaptea in poiana aceasta pustie, impreuna cu parintele Ioan de la Recea si faceau slujba, numai ei doi, in mijlocul padurii. Imi amintesc glasul tunator al parintelui Arsenie: <<Mai, voi nu aveti idee ce loc este asta! Asta e un loc sfant. Vor canta ingerii din cer aici, caci e sfintenie mare...>>. O incuraja mereu pe bunica mea, care in vremea aceea traia intr-un bordei impreuna cu cateva maici. N-aveau voie sa poarte rasa monahala, nu aveau biserica, dar tineau toate randuielile calugaresti ca si cum aici, in poiana, ar fi fost o manastire adevarata. Impresionati de aceasta ravna a ei, oamenii s-au urnit s-o ajute. Va spun, desi era comunism, chiar daca nu erau mai credinciosi, oricum, oamenii erau mai oameni decat astazi, mai putin egoisti si fatarnici. Pe mine, oamenii nu m-au sprijinit deloc. In "50, cand s-a construit biserica, au venit de peste tot, din toate satele - romani si maghiari - veneau fiecare cu carutele, carau piatra, zideau temelia, adunau bani, au sapat o fantana de 70 de metri cu lopata si tarnacopul... Si nimeni n-a cerut vreodata ceva in schimb. Seara, se strangeau cu totii la rugaciune - era o comunitate puternica, de nezdruncinat - si uneori, atunci cand cadea intunericul, aparea din nou parintele Arsenie care ii lauda pentru fiecare lucru bine facut..."

                                                                                                                                                                             Cititi Articolul intreg din Formula As

 

 

"...Cu scopul adăpostirii fetiţelor orfane sau abandonate de părinţi în maternitate, în cadrul Mănăstirii Mărcuş, din judeţul Covasna, funcţionează, din anul 2001, Asociaţia de Binefacere „Sfânta Iustina“  Casa familială „Sf. Iustina“ a fost înfiinţată de maica stareţă Serafima Comşa, care este şi preşedintele asociaţiei

Asociaţia de Binefacere „Sfânta Iustina“ din cadrul Mănăstirii Mărcuş este prima casă familială din România ridicată pe lângă o mănăstire ortodoxă de maici, care are ca obiectiv adăpostirea copiilor nou-născuţi. Prin Hotărârea nr. 236/2002 a Comisiei pentru Protecţia Copilului din cadrul Consiliului judeţean Covasna, asociaţia mănăstirii a obţinut autorizaţie pentru desfăşurarea de activităţi în domeniul protecţiei copilului.
După cum aflăm de pe site-ul mănăstirii, în acest fel, asociaţia preia fetiţele orfane încă de la vârsta botezului, asigurându-le, în continuare, „condiţii optime de creştere şi educaţie, după toate principiile psiho-pedagogice, dar şi duhovniceşti, într-un climat moral sănătos, care să le ferească de urmările nefaste ale abandonului familial şi influenţelor tuturor factorilor nocivi ai societăţii noastre moderne. Astfel se împlineşte, în mod ideal, pilda evanghelică a Samarineanului Milostiv..."

                                                                                                     

Susţinerea fetiţelor până la împlinirea socială

Conform îndemnului făcut de Iisus, „Lăsaţi copiii să vină la Mine“, nu s-a ţinut seama de nici un criteriu de selecţie (cum ar fi naţionalitatea sau religia copiilor abandonaţi), singura condiţie fiind aceea de a fi de parte feminină, având în vedere natura instituţiei care patronează această casă familială, respectiv o mănăstire de maici.
Asociaţia urmăreşte integrarea treptată a acestor copii în viaţa socială, şcolarizarea lor pe diferite forme de învăţământ, în funcţie de dezideratele şi aptitudinile personale ale fiecăreia, susţinerea lor până la împlinirea socială şi familială, până la maturitate.
Dacă, la un moment dat, familia poate oferi condiţii decente de viaţă la domiciliu, asociaţia din cadrul mănăstirii este de acord să se păstreze legătura cu familia natală, copiii putând fi vizitaţi oricând şi putând fi scoşi din mănăstire.

                                                                                                                                                                   Cititi articolul intreg in Ziarul Lumina

 

Asociatia de Binefacere "Sfanta Iustina" a fost infiintata in cadrul Sfintei Manastiri Marcus; din jud. Covasna, in scopul adapostirii fetitelor orfane sau abandonate de parintii lor in maternitate.
Casa familiala a inceput a fi construita din anul 2001 de catre Maica Stareta Serafima , maica stareta fiind si presedinta Asociatiei de Binefacere "Sfanta Iustina".
Este prima casa familiala din Romania inaltata pe langa o manastire de maici ortodoxe, care isi propune sa adaposteasca copii nou-nascuti, in timp ce toate celelalte institurii private de protectie a copilului aflat in dificultate adapostesc copii de varste mai mari .
In acest fel, se preiau micutele orfane de la frageda varsta a sfantului botez crestinesc si se asigura in continuare conditii optime de crestere si educatie dupa toate principiile psiho-pedagogice, dar si duhovnicesti, intr-un climat moral sanatos, care sa le fereasca de urmarile nefaste ale abandonului familial si ale influentelor tuturor factorilor nocivi ai societatii noastre moderne.
Astfel se implineste in mod ideal pilda evanghelica a Samarineanului Milostiv, cel care era de neam vrajmas omului cazut pe cale - strain ranit, aflat in mare suferinta ; samarineanul i-a dat primul ajutor, l-a dus la o casa de oaspeti, a platit pentru ingrijirea strainului , a fost aproapele acestuia ; iar Domnul ne invita : " Mergi si fa si tu asemenea ".
Conform indemnul facut de Iisus " Lasati copiii sa vina la Mine " nu s-a tinut seama de nici un criteriu de selectie ( de exemplu : nationalitatea sau religia copiilor abandonati), singura conditie fiind aceea de a fi fetite, avand in vedere natura institutiei care patroneaza aceasta casa familiala, respectiv Manastirea de Maici Marcus.
Proiectul realizeaza o implicare activa in societate, in sens evanghelic, a reprezentantilor bisericii ortodoxe, sensul cel mai inalt al vietii crestine fiind acela de a darui dragoste si mila, de a se darui pe ei insisi semenilor nevoiasi (in cazul nostru, pentru copiii nimanui).
Maica Starete Serafima urmareste integrarea treptata a acestor copii in viata sociala, scolarizarea lor pe diferite forme de invatamant, in functie de dezideratele si aptitudinile personale ale fiecareia, sustinerea lor pana la implinirea sociala si familiala, la maturitate,
De asemenea, asociatia de binefacere este de acord sa se pastreze legatura cu familia natala, deci copiii pot fi vizitati oricand si pot fi scosi din aceasta institutie privata de ocrotire, daca familia poate la un moment dat oferi conditii decente de viata la domiciliu.
Prin Hotararea nr. 236/2002 a Comisiei pentru Protectia Copilului din cadrul Consiliului Jud. Covasna, asociatia noastra a obtinut autorizarea pentru desfasurarea de activitati in domeniul protectiei copilului, ceea ce ne-a permis a deschide casa familiala cu 16 paturi, pentru care s-au rugat cu ravna tot soborul Sfintei Manastiri Marcus.


Prin voia Domnului, primele 10 fetite sunt in grija noastra : Ana, Maria-Alexandra, Andreea, Elena, Stefania, Maria-Petruta, Nicoleta si Mihaela, Ana-Maria si Teodora  - ele fiind acum bucuria si grija noastra de fiecare clipa!
La adresa http://community.webshots.com/user/manastirea_marcus puteti vedea albumele foto ale orfelinatului, cuprinzand imagini cu momentele marcante (primirea copiilor la Manastirea Marcus, botezul crestin, conditii de viata, evolutia in timp a copiilor).
In dorinta noastra de a face partasi oamenii la bucuriile noastre, va invitam sa ne vizitati si sa zaboviti in Casa micutelor noastre - Adapost dat de Dumnezeu, sa simtiti cu inima sentimente si trairi pe care poate nu le-ati mai gustat niciodata! Aflandu-va aici printre noi, prezenta dv. va fi o dovada ca sunteti aliatii nostri, pe nevazutul si cel mai nobil front, acela al binefacerii umane-crestinesti.
In acelasi timp, poposind aici la noi, va veti afla ca intr-un sanatoriu sufletesc, restaurator de liniste, de pace, de incredere, de mangaiere, de bucurie, asa cum au simtit foarte multi oameni care vin mereu la noi tocmai in acest scop, nobil si innobilator.

Va solicitam de asemenea spijin financiar si material de care puteţi dispune,orice ajutor fiind binevenit , nevoile micutelor fiind din ce in ce mai mari!
In cazul in care sunteti de acord a va alatura binefacatorilor care sunt alaturi de noi nu doar ocazional, cea mai buna formula de ajutor este acordarea unei sume lunare fixe, in cadrul unui contract de sponsorizare, astfel incat sa ne putem baza pe intreaga perioada a anului pe venituri din care sa acoperim nevoile permanente de hrana, imbracaminte, igiena, incalzire, instruire, plata personalului etc ale fetitelor aflate in orfelinatul nostru.

Sperand ca cererea noastra va avea ecou in inimile Dumneavoastra, va asiguram ca veti fi pomeniti in randul binefacatorilor si ctitorilor orfelinatului Sfintei Manastiri Marcus.

DUMNEZEU SA VA BINECUVANTEZE PE TOTI !

Presedinta Asociatiei de Binefacere "Sfanta Iustina" Maica Stareta Serafima Comsa

Adresa si conturile noastre sunt :

ASOCIATIA DE BINEFACERE "SFANTA IUSTINA"
Cod Fiscal:14152220 Orfelinatul Sfintei Manastiri Marcus
Loc. Marcus , jud. Covasna , tel: 0267/375.651 sau 0267/375.624
Cont BCR -Sf. Gheorghe, nr. RO53RNCB0124009682180001

Telefon Maica Stareta Serafima : 0740.095.480
 

Noile prevederi ale normelor metodologice

Normele metodologice pentru directionarea a 2% din impozitul pe venit au fost publicate in Monitorul Oficial Nr. 115 din 15 februarie 2007. Este vorba de Ordinul Ministrului Finantelor Publice 185 din februarie 2007.

Iata pe scurt ce prevad normele metodologice:

Pentru anul fiscal 2006, contribuabilii au posibilitatea de a dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil datorat pentru sponsorizarea entitatilor nonprofit, in conformitate cu prevederile art.57 si 84 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru sponsorizarea unei entitati nonprofit, contribuabilii vor depune, la administratia financiara de domiciliu, formularul 230 - Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual. Cei care obtin, pe langa salarii, si alte venituri, vor completa formularul 200 - Declaratie speciala privind veniturile realizate in anul 2005, la toate capitolele aferente tipului de venit obtinut, inclusiv capitolul III, Destinatia sumei reprezentand 2% din impozitul pe venitul anual datorat.

Formularele pot fi depuse si prin posta, prin scrisoare recomandata, recipisa obtinuta de la oficiul postal reprezentand dovada depunerii declaratiei/cererii in termenul legal prevazut.

>>>  Ordinul Ministrului Finantelor Publice 185/2007  <<<

   

 

 

 Articole / Materiale despre Manastirea Marcus