Manastirea Marcus            IMAGINI MANASTIRE            Asociatia de Binefacere "Sf. Iustina"

 


ORFELINATUL SFINTEI MĂNĂSTIRI MĂRCUŞ, JUD. COVASNA

ASOCIATIA DE BINEFACERE "SFANTA IUSTINA"
Cod Fiscal:14152220   Loc. Marcus , jud. Covasna , tel: 0754032252 / 0267/375624   0267/375.651
Cont BCR -Sf. Gheorghe, nr. RO53RNCB0124009682180001
BCR codul SWIFT (BIC): RNCBROBUCV0 (!ultimul caracter este cifra zero).
mail: email@manastirea-marcus.com


      Asociatia de Binefacere "Sfanta Iustina" a fost infiintata in cadrul Sfintei Manastiri Marcus; din jud. Covasna, in scopul adapostirii fetitelor orfane sau abandonate de parintii lor in maternitate.
Casa familiala a inceput a fi construita din anul 2001 de catre Maica Stareta Serafima (37 de ani), maica stareta fiind si presedinta Asociatiei de Binefacere "Sfanta Iustina".
Este prima casa familiala din Romania inaltata pe langa o manastire de maici ortodoxe, care isi propune sa adaposteasca copii nou-nascuti, in timp ce toate celelalte institurii private de protectie a copilului aflat in dificultate adapostesc copii de varste mai mari .
In acest fel, se preiau micutele orfane de la frageda varsta a sfantului botez crestinesc si se asigura in continuare conditii optime de crestere si educatie dupa toate principiile psiho-pedagogice, dar si duhovnicesti, intr-un climat moral sanatos, care sa le fereasca de urmarile nefaste ale abandonului familial si ale influentelor tuturor factorilor nocivi ai societatii noastre moderne.
Astfel se implineste in mod ideal pilda evanghelica a Samarineanului Milostiv, cel care era de neam vrajmas omului cazut pe cale - strain ranit, aflat in mare suferinta ; samarineanul i-a dat primul ajutor, l-a dus la o casa de oaspeti, a platit pentru ingrijirea strainului , a fost aproapele acestuia ; iar Domnul ne invita : " Mergi si fa si tu asemenea ".
Conform indemnul facut de Iisus " Lasati copiii sa vina la Mine " nu s-a tinut seama de nici un criteriu de selectie ( de exemplu : nationalitatea sau religia copiilor abandonati), singura conditie fiind aceea de a fi fetite, avand in vedere natura institutiei care patroneaza aceasta casa familiala, respectiv Manastirea de Maici Marcus.
Proiectul realizeaza o implicare activa in societate, in sens evanghelic, a reprezentantilor bisericii ortodoxe, sensul cel mai inalt al vietii crestine fiind acela de a darui dragoste si mila, de a se darui pe ei insisi semenilor nevoiasi (in cazul nostru, pentru copiii nimanui).
Maica Starete Serafima urmareste integrarea treptata a acestor copii in viata sociala, scolarizarea lor pe diferite forme de invatamant, in functie de dezideratele si aptitudinile personale ale fiecareia, sustinerea lor pana la implinirea sociala si familiala, la maturitate,
De asemenea, asociatia de binefacere este de acord sa se pastreze legatura cu familia natala, deci copiii pot fi vizitati oricand si pot fi scosi din aceasta institutie privata de ocrotire, daca familia poate la un moment dat oferi conditii decente de viata la domiciliu.
Prin Hotararea nr. 236/2002 a Comisiei pentru Protectia Copilului din cadrul Consiliului Jud. Covasna, asociatia noastra a obtinut autorizarea pentru desfasurarea de activitati in domeniul protectiei copilului, ceea ce ne-a permis a deschide casa familiala cu 16 paturi, pentru care s-au rugat cu ravna tot soborul Sfintei Manastiri Marcus.


Prin voia Domnului, primele 10 fetite sunt in grija noastra : 8 fetite cu varste in prezent intre doi si trei ani (Ana, Maria-Alexandra, Andreea, Elena, Stefania, Maria-Petruta, Nicoleta si Mihaela), iar de curand, Ana-Maria (un an) si Teodora ( 6 luni) - ele fiind acum bucuria si grija noastra de fiecare clipa!
La adresa http://community.webshots.com/user/manastirea_marcus puteti vedea albumele foto ale orfelinatului, cuprinzand imagini cu momentele marcante (primirea copiilor la Manastirea Marcus, botezul crestin, conditii de viata, evolutia in timp a copiilor).

In dorinta noastra de a face partasi oamenii la bucuriile noastre, va invitam sa ne vizitati si sa zaboviti in Casa micutelor noastre - Adapost dat de Dumnezeu, sa simtiti cu inima sentimente si trairi pe care poate nu le-ati mai gustat niciodata! Aflandu-va aici printre noi, prezenta dv. va fi o dovada ca sunteti aliatii nostri, pe nevazutul si cel mai nobil front, acela al binefacerii umane-crestinesti.
In acelasi timp, poposind aici la noi, va veti afla ca intr-un sanatoriu sufletesc, restaurator de liniste, de pace, de incredere, de mangaiere, de bucurie, asa cum au simtit foarte multi oameni care vin mereu la noi tocmai in acest scop, nobil si innobilator.

Va solicitam de asemenea spijin financiar si material de care puteţi dispune,orice ajutor fiind binevenit , nevoile micutelor fiind din ce in ce mai mari!
In cazul in care sunteti de acord a va alatura binefacatorilor care sunt alaturi de noi nu doar ocazional, cea mai buna formula de ajutor este acordarea unei sume lunare fixe, in cadrul unui contract de sponsorizare, astfel incat sa ne putem baza pe intreaga perioada a anului pe venituri din care sa acoperim nevoile permanente de hrana, imbracaminte, igiena, incalzire, instruire, plata personalului etc ale fetitelor aflate in orfelinatul nostru.

Sperand ca cererea noastra va avea ecou in inimile Dumneavoastra, va asiguram ca veti fi pomeniti in randul binefacatorilor si ctitorilor orfelinatului Sfintei Manastiri Marcus.

DUMNEZEU SA VA BINECUVANTEZE PE TOTI !

Presedinta Asociatiei de Binefacere "Sfanta Iustina" Maica Stareta Serafima Comsa

Adresa si conturile noastre sunt :

ASOCIATIA DE BINEFACERE "SFANTA IUSTINA"
Cod Fiscal:14152220 Orfelinatul Sfintei Manastiri Marcus
Loc. Marcus , jud. Covasna , tel: 0754032252 / 0267/375.651 sau 0267/375.624
Cont BCR -Sf. Gheorghe, nr. RO53RNCB0124009682180001
BCR codul SWIFT (BIC): RNCBROBUCV0 (!ultimul caracter este cifra zero).
Telefon Maica Stareta Serafima : 0754032252 / 0740.095.480
 

Normele metodologice

     >>>  Ordinul Ministrului Finantelor Publice 185/2007  <<<
(include si formularul 200 si formularul 230 si instructiunile de completare)

Informatii despre sistemul 2%

Prin intermediul prevederii 2% din Codul Fiscal, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea sa directioneze 2% din impozitul pe venit catre o entitate nonprofit infiintata conform ordonantei 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii.

Acest mecanism are o serie de avantaje pentru toate partile implicate-cetateni, organizatii si stat:

Se creeaza un mecanism prin care un cetatean poate decide modul in care sunt cheltuiti 2% din impozitul datorat pe venit, directionand aceasta suma catre o organizatie neguvernamentala. A aparut astfel o forma de parteneriat intre cetatean, autoritati fiscale si sector ONG. Practic cetateanul spune statului modul in care vrea sa fie cheltuita o parte din impozitul sau.

Atentie, aceasta suma nu reprezinta o sponsorizare sau donatie ci este in esenta o parte a bugetului de stat care este directionata de catre fiecare cetatean in parte catre sectorul neguvernamental. Legea este considerata de multi ca fiind un sprijin indirect oferit de catre stat sectorului non-profit sau un model de „filantropie de tranzitie” data fiind aplicarea ei numai in tarile Europei de Est.

Noile prevederi ale normelor metodologice

Normele metodologice pentru directionarea a 2% din impozitul pe venit au fost publicate in Monitorul Oficial Nr. 115 din 15 februarie 2007. Este vorba de Ordinul Ministrului Finantelor Publice 185 din februarie 2007.

Iata pe scurt ce prevad normele metodologice:

Pentru anul fiscal 2006, contribuabilii au posibilitatea de a dispune asupra destinatiei unei sume reprezentand pana la 2% din impozitul pe venitul net anual impozabil datorat pentru sponsorizarea entitatilor nonprofit, in conformitate cu prevederile art.57 si 84 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru sponsorizarea unei entitati nonprofit, contribuabilii vor depune, la administratia financiara de domiciliu, formularul 230 - Cerere privind destinatia sumei reprezentand pana la 2% din impozitul anual. Cei care obtin, pe langa salarii, si alte venituri, vor completa formularul 200 - Declaratie speciala privind veniturile realizate in anul 2008, la toate capitolele aferente tipului de venit obtinut, inclusiv capitolul III, Destinatia sumei reprezentand 2% din impozitul pe venitul anual datorat.

Formularele pot fi depuse si prin posta, prin scrisoare recomandata, recipisa obtinuta de la oficiul postal reprezentand dovada depunerii declaratiei/cererii in termenul legal prevazut.

 


email@manastirea-marcus.com    tel: 0754032252 / 0267375624    0267375651   Loc. Marcus , jud. Covasna